2. maj 2011

Æble eller pærefom?

Forleden dag havde jeg en snak med en veninde om hvorvidt æbleform ( det at man har meget fedt omkring maven og/eller brystkassen ) eller pæreform ( det at man har meget fedt omkring lår og hofter ) er mest usundt.
Jeg mener helt klart, at det er sundest at være pæreformet, da fedtet ved æbleform i nogle tilfælde sidder omkring tarmene. Fedtet ved æbleform kan dog også sidde i underhuden.

Der findes nogle måder hvorpå du kan finde ud af, om du er pære- eller æbleformet på.

1.Ved at måle talje/hoftemål.
Mål omkredsen af din talje i cm og divider med omkredsen af din hofte. For kvinder vil tallet være over 0,8, og for mænd over 1,0, hvis man er æbleformet. ( kilde: iForm.dk )
Men da fedtet også kan sidde i underhuden på maven er talje/hoftemålet ikke et helt nøjagtigt mål for dette.

2.Ved at lægge dig ned på ryggen. Hvis maven stadig er rund og høj når du ligger ned, sidder fedtet mellem tarmene. Hvis maven flader ud sidder fedtet mest i underhuden, og så er der ikke tale om det usunde fedt.
( kilde: videnskab.dk )

Min veninde havde hørt om en undersøgelse der havde vist, at det er ligegyldigt om man er pære- eller æbleformet. Det er lige sundt/usundt.
Jeg blev lidt provokeret af dette og har derfor forsøgt at finde ud af, hvordan det forholder sig.

Jeg fandt frem til den undersøgelse min veninde refererede til. En engelsk undersøgelse, hvor man har fulgt 220.000 mennesker fra 17 lande i en 10-årig periode.Undersøgelsen viser overraskende, at æble- og pæreformede mennesker har nogenlunde samme risiko for at dø af en hjertesygdom.
( Engelsk sammendrag af undersøgelsen: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2960105-0/abstract )
Formålet med undersøgelsen var at påvise hvilke faktorer der øger risikoen for hjertesygdomme. I toppen lå højt kolesteroltal, sukkersyge og forhøjet blodtryk. Fedtfordelingen lå længere nede på listen.

Den danske ekspert Arne Astrup, Professor og Institutleder for Human ernæring/Fedme og Appetitregulering ved Københavns Universitet, mener dog, at undersøgelsen ikke kan være helt præcis, da de ikke har målt andet end BMI og talje-og hoftemål. De engelske forskere ikke har benyttet sig af helkropsscanninger af fedtdepoternes størrelser, hvor man reelt kan se hvor fedtet sidder - i underhuden eller omkring tarmene.
( kilde: http://www.fri.dk/velvaere/er-paereform-bedre-end-aeble )

Der er fundet et protein som afgør om du har tendens til pære- eller æbleform. Det nyopdagede protein afgør hvordan kropsfedtet distribueres, viser forskningen, og det kan være med til at finde nye fedmebehandlinger.
Proteinet, der har fået navnet 11BetaHSD1, findes i højere niveauer i personer, som har fedt lagret omkring mave/brystkasse.
Forskerne, hvis arbejde er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes, er allerede ved at undersøge måder at udvikle medicin, der hæmmer dette "æble-facon"-protein.

Min konklusion på alt dette er, at jeg stadig tror på, at det er mere usundt at være æbleformet end pærefomet ;-)
Hvad mener du?

Opdateret d.18/5:

En artikel på Hjerteforeningens hjemmeside om usund æbleform:
http://www.hjerteforeningen.dk/index.php?pageid=334&newsid=848